Ventilatie



We hebben ons nooit gerealiseerd dat het hier in Portugal zo vochtig in huis kan zijn.

In een nieuw gebouwd huis zit nog heel veel vocht (beton, stucwerk), en dat moet verdampen. Maar na een paar jaar is dat vocht wel verdwenen.

We wonen zo’n 6 kilometer van zee, en dat levert ook veel vocht op.

In de zomer is het niet eens een echt probleem, het is dan lekker warm en dan verdampt het vocht vanzelf wel.

Maar in de winter is het een heel ander verhaal!
We hebben een paar ontvochtigers in huis staan om te voorkomen dat we ooit nog beschimmelde kleding uit de kast trekken. Bah!
Gelukkig hebben we tijdens de bouw al voorzieningen laten aanleggen voor een ventilator in de badkamer. Intussen hebben we wel geconcludeerd dat de ventilator die we hadden veel te klein was. Uren na het douchen liep het vocht nog steeds van de muur af, en dat ding maar draaien.

Geert heeft inmiddels een veel grotere ventilator gemonteerd, en die klaart de klus heel goed. Klein nadeel is dat hij heel veel herrie maakt, dus lekker rustig wakker worden onder de douche is er niet meer bij. En als ik in bad lig mag dat ding niet eens aan, je wil tenslotte toch lekker rustig badderen.

Helaas is de badkamer tegenwoordig verboden terrein voor mensen met haarstukjes, het risico dat het marmotje van het hoofd gezogen wordt is best groot ;-)