Grasbuikje



Per toeval kwamen we er gisteravond achter dat er weer nieuwe afleveringen zijn van De Wilde Keuken, een geweldig programma van de NTR, gepresenteerd door Wouter Klootwijk.

De aflevering van gisteravond ging over de vraag wat er gebeurt als een paardenmeisje niet langer blij is met haar paard.



Er zijn heel veel paarden in Nederland, te veel. Veel kinderen, meestal meisjes, willen niets liever dan een eigen paard, en als ze er dan eenmaal een hebben knuffelen en trutten ze zich helemaal suf. Maar ja, die meisjes worden groot en gaan studeren, krijgen verkering, en hebben dan helemaal geen tijd meer voor hun paard. Dus wordt het paard als een stuk speelgoed afgedankt.

Tot een aantal jaar geleden zette je het dier te koop op internet, en in de meeste gevallen ging het paard dan naar een nieuwe eigenaar.

Maar in de huidige economische situatie is dat heel anders. Het aanschaffen van een paard is één ding, het onderhouden is iets heel anders. Je schrikt je suf als je de kosten voor stalling, eten, rijlessen, kleding, tuig, etc. bij elkaar optelt. Dus veel mensen die moeten bezuinigen doen als eerste het paard de deur uit. Gevolg: een groot paardenoverschot.



Een paardenslachter in België doet heel goede zaken. Veel van de paarden die hij krijgt aangeboden komen uit Nederland. Het aanbod is zo groot dat hij zelfs wekelijks een paardenmarkt bij hem voor de deur organiseert waar hij een deel van de aangeboden dieren selecteert, omdat hij niet alle paarden die hij krijgt aangeboden kan verwerken.

In België is het eten van paardenvlees nog redelijk gewoon, paardenrookvlees gaat onder de naam “perdje” over de toonbank, en in het plaatselijke restaurant kun je “grasbuikje” bestellen, oftewel ponybiefstuk.

Hij exporteert het vlees zelfs naar Japan, waar ze paardenvlees eten ze het als vervanging van walvisvlees, omdat structuur en smaak kennelijk overeen komen.



Ik heb jaren paardgereden, elke week op een manegepaard. Die, als ze te oud zijn voor het werk, ook gewoon naar de slacht gaan. Er zijn mensen die dat zielig vinden, maar het hoort gewoon bij de bedrijfsvoering. Als een koe niet genoeg melk meer geeft gaat ze ook naar de slacht, maar omdat knuffelen met een koe niet gebruikelijk is vindt niemand dat zielig.



Ik vond het in ieder geval een geweldige aflevering. Kan niet wachten op de andere afleveringen!