Jaarwisseling


Ik hou van oud en nieuw vieren in Portugal. Het was pas de derde keer voor ons sinds onze emigratie, maar ik hoef nooit meer anders!



Particulieren kunnen geen vuurwerk kopen in Portugal. Overal worden de prachtigste professionele vuurwerkshows georganiseerd, waarvan iedereen geniet, en na een kwartier is het weer over. Hier gelukkig geen angst en ergernis bij mensen en dieren. Pisnijdig worden we van zo’n vent in het NOS journaal die trots vertelt dat hij in België extra hard knalvuurwerk heeft gekocht omdat hij zijn wat oudere buren daar zo lekker mee kan pesten. En dan hebben we het maar niet over het geld dat al dat vuurwerk kost.



Het was een heerlijke avond. Veel restaurants hebben een speciaal menu voor deze avond, wij hebben er samen met onze vrienden Sandra, Bert, Francine en Loek van geproefd bij een restaurant aan de baai in São Martinho do Porto. Het was heel gezellig, het eten lekker, en de champagne om middernacht ging er ook prima in. Alle gasten krijgen flessen en glazen op tafel, waarmee iedereen naar buiten gaat in afwachting van middernacht en het vuurwerk. Dat vuurwerk is gemonteerd op een aantal pontons in de baai, en vanaf het terras van restaurant Royal Marina heb je uitstekend zicht op al dat moois.



In Portugal is het traditie dat je om middernacht 12 rozijntjes eet, eentje voor elke maand in het nieuwe jaar. Francine verraste ons door een zak rozijntjes uit haar tas te toveren en ons elk van 12 rozijntjes te voorzien.


We hadden dus een geweldige start van het jaar 2013. Het kan haast niet anders dan dat dit weer een geweldig jaar wordt!