Het duurt even ...

... maar dan heb je ook wat.
In Portugal gaan veel dingen anders dan we in Nederland gewend waren. Zo zijn ook de regels rondom rijbewijzen anders. Zodra je 50 wordt moet je een nieuw rijbewijs aanvragen, en dan elke 5 jaar opnieuw, ongeacht of je rijbewijs dan nog geldig is of niet.
Geert werd vorig jaar november 50, dus ook hij moest eraan geloven. Omdat we van verschillende mensen hun ervaringen hoorden, besloot hij tijdig een nieuw rijbewijs aan te vragen, dus ging hij in augustus naar een kantoortje in Caldas da Rainha om de dames daar in te schakelen om het proces voor hem te regelen. Het kost niet veel, en je zou wel gek zijn als je zelf steeds bij de desbetreffende instantie in de rij gaat staan.
Nadat de papierwinkel compleet was, kreeg hij een tijdelijk rijbewijs. Het moet gezegd, dat was een knap staaltje service, want een dame van IMT (de instantie die de rijbewijzen regelt) kwam het papier thuis afleveren. Het lag toch op haar route, is dat niet geweldig?
Daarna bleef het heel lang stil... Het tijdelijke rijbewijs was 6 maanden geldig, dus in februari is Geert eens gaan navragen hoe het ermee was. Nou, het kon nog wel even duren, dus er kwam weer een tijdelijk rijbewijs. Zucht...
Ongeveer een maand geleden kreeg Geert een brief van IMT. Hij moest langskomen want hij moest een handtekening zetten en een foto laten maken. Zijn handtekening hadden ze al, die had hij in augustus samen met een paar pasfoto´s ingeleverd. Maar ja, hoe gaat dat, inmiddels waren ze overgegaan op een nieuw systeem en moest alles elektronisch. Dus Geert, brave burger, toog naar Leiria om daar in de rij te gaan staan. Het viel mee, hij hoefde maar een uur te wachten tot hij aan de beurt was, en dat was achteraf niet eens nodig want hij had zo kunnen aanschuiven, maar dat moet je dan maar net weten hè.
Afijn, die mevrouw wist hem te vertellen dat het nu niet lang meer zou duren voor zijn nieuwe rijbewijs klaar zou zijn. Maar goed, na een paar weken was er nog niks, afgelopen vrijdagochtend hebben we daar samen nog even over gemopperd. Niet dat het helpt, maar het is af en toe wel even lekker om te mopperen. 
Later die dag keken we in de brievenbus, en wat denk je? De dag ervoor had de postbode geprobeerd een envelop van IMT af te leveren maar we waren niet thuis. Dus als een speer naar het postkantoor, voor dat magische moment: Geert heeft een nieuw rijbewijs!
Hij kan er weer een aantal jaar tegen. En over 4 jaar maar weer een nieuwe gaan aanvragen...