Op het gebied van vlees zijn we in Nederland niks meer
gewend. Slechts bepaalde delen van een dier worden verwerkt tot
consumentenprodukten, de rest wordt tot diervoer verwerkt of gaat de afvalbak
in. En het lijkt er op dat het steeds erger wordt. Kon je zo’n 5 jaar geleden
bijvoorbeeld nog lever krijgen bij de slager, nu halen de meeste mensen daar
hun neus voor op en is het inmiddels slecht verkrijgbaar.
Hoe anders is dat in Portugal. Hier is men nog steeds gewend
alle onderdelen van een dier te eten. Er wordt zowat niets weggegooid.
Natuurlijk liggen er in de supermarkt de vertrouwde pakjes met kipfilet en
karbonades, maar je moet niet gek opkijken als daar allemaal voor ons
Hollanders onbekende dingen tussen liggen. Om maar eens wat te noemen:
kalfshoefjes, varkenstong, stierenklootjes, pens, kippenklauwtjes, niertjes,
varkensstaarten en –oren.
Als je aan een Portugees vertelt dat dergelijke dierenonderdelen in Nederland
tot diervoer wordt verwerkt, staan ze je aan te kijken alsof je een
grapje maakt. Dat kun je toch niet menen? Dat is allemaal goed eten! Geven ze
in Nederland echt pens aan de hond? Wat zonde zeg, dat is zo lekker, dat geef
je toch niet aan je hond?
Op zondag gaan Portugezen massaal buiten de deur lunchen, in een typisch Portugees restaurant, dat op zondag “cozido à Portuguesa” serveert. Een gerecht van gekookt vlees (met bijvoorbeeld varkenspoot, varkensoor, varkensbuik, diverse worstsoorten) met gekookte aardappelen, wortel en kool. Zelf vinden ze het een geweldig lekker gerecht; ik heb het weleens gezien (en geroken), en ik vond het allesbehalve aantrekkelijk. Grijs gekookt vlees heeft wat mij betreft nou eenmaal niks aantrekkelijks.
Op zondag gaan Portugezen massaal buiten de deur lunchen, in een typisch Portugees restaurant, dat op zondag “cozido à Portuguesa” serveert. Een gerecht van gekookt vlees (met bijvoorbeeld varkenspoot, varkensoor, varkensbuik, diverse worstsoorten) met gekookte aardappelen, wortel en kool. Zelf vinden ze het een geweldig lekker gerecht; ik heb het weleens gezien (en geroken), en ik vond het allesbehalve aantrekkelijk. Grijs gekookt vlees heeft wat mij betreft nou eenmaal niks aantrekkelijks.
Nou ben ik zelf niet zo avontuurlijk aangelegd wat vlees
betreft. Niet gek, want ik ben opgevoed door een vrouw die gruwde van vet, en
zelfs nog (denkbeeldige?) vetrandjes aan kipfilet wist te ontdekken. Er
kwamen heel veel dingen gewoon niet op tafel, dus die heb ik nooit leren eten. Gelukkig is dat later best goed gekomen.