Brandgevaar

Veiligheid boven alles, en omdat het stookseizoen weer bijna aanbreekt hebben we laatst de schoorsteen geveegd. 
De schoorsteen loopt vanaf de haard recht omhoog, maakt boven het verlaagde plafond een knik, en eindigt dan via nog een recht stuk in de schoorsteen op het dak. Dus toen we tijdens het vegen vuil bovenop het verlaagde plafond hoorden vallen voelden we nattigheid. Vooral omdat we al een hele tijd twijfelden aan de kwaliteit van de verbinding tussen de 2 pijpen.
De aannemer werd via-via benaderd, het huis is nog geen 3 jaar oud en er zit 5 jaar garantie op, dus hij zou het moeten repareren. Hij zit echter niet te wachten op werk waar hij niet voor betaald wordt, dus het kost wat moeite. We hebben al eerder veel moeite gehad om hem zover te krijgen dat hij een garantiereparatie kwam uitvoeren, dus we hadden er weinig vertrouwen dat hij op korte termijn zou verschijnen. 
Eerder deze week was ons geduld op, en is Geert aan de slag gegaan (o wat ben ik toch blij met zo'n superhandige man). Nadat hij een gat in het verlaagde plafond had gemaakt en met een zaklamp omhoog scheen was meteen duidelijk dat er een flink gat in de verbinding zat. Gezien het gebruikte materiaal, flexibele aluminium buis die normaal gesproken alleen voor geisers en afzuigkappen worden gebruikt, was het geen wonder dat er een enorm gat in was ontstaan. Een erg gevaarlijke situatie!
Hij moest er een paar keer voor op en neer naar een bouwmarkt, maar toen had Geert alle benodigde spullen en heeft hij de boel grondig gerepareerd. Na een dag was het klaar, en bij wijze van test hebben we 's-avonds een klein fikkie gestookt. Gelukkig ging alles goed, dus kunnen we straks met een gerust hart gaan stoken.
Nu alleen nog een oplossing bedenken voor dat gat in het plafond... En tot die tijd is het een fijn idee dat we de boel een poosje in de gaten kunnen houden... Better safe than sorry!