Golegã, Capital do Cavalo

Golegã is de paardenhoofdstad van Portugal. En misschien zelfs wel groter dan dat. Elk jaar in november wordt in Golegã de Feira Nacional do Cavalo georganiseerd, het nationale paardenfeest. Het is vorige week begonnen, en gaat door tot a.s. zondag. Ik wilde daar zó graag een keer naartoe, het moet fantastisch zijn, en dat wil ik natuurlijk met eigen ogen zien. Vandaag zijn we op pad gegaan. En het was geweldig! Iedereen met een paard laat zich daar zien, jong of oud, het maakt niet uit. Op het paard of erachter op de koets, de paarden bepalen het straatbeeld.
Midden in het dorp ligt een grote piste, waar in de 1,5 week dat het festival duurt van alles wordt georganiseerd. Vandaag waren daar keuringen van Lusitano paarden, het bekendste Portugese paardenras. De jonge paarden aan de hand, en de oudere paarden onder het zadel. Deze paarden worden dragen over het algemeen mooie traditionele zadels en hoofdstellen, en de ruiters zijn gekleed in prachtige traditionele kleding. Het ging er heel officieel aan toe, de keurmeesters liepen rond, de paarden en hun begeleiders waren nerveus, en de jury zat alles in hun hokje te overzien. Tussen het publiek stonden ook potentiële kopers, maar die willen natuurlijk alleen kopen als een paard daadwerkelijk goedgekeurd is. Je wil toch geen kneusje kopen...
Rondom de piste ligt een rijbaan, en daar kan iedereen die wil zijn paard aan het publiek showen. Aan de rand van het plein staan de stallen van de verschillende stoeterijen, waar je de paarden kunt bekijken. In de straatjes om het plein zijn uiteraard allerlei kraampjes en eettentjes.
We hebben een hele leuke dag gehad. Volgend jaar wil ik zeker weer naar Golegã!