China

De Chinezen rukken op in Portugal. Er zijn steeds meer Chinese winkels, waar je echt voor belachelijk weinig geld allerlei spullen kan kopen. Kleding, huishoudelijke artikelen, klusspullen, je kan het zo gek niet bedenken of ze verkopen het. Gek genoeg nog weinig Chinese restaurants gezien trouwens...
Zoals bekend gaat het Portugal financieel bepaald niet voor de wind. Het land exporteert weinig, en importeert veel, en dan opvallend veel uit China. Bijvoorbeeld deze mooie bol knoflook. Je zou denken dat de groei-omstandigheden voor knoflook in Portugal ideaal zijn. Het lukte me zelfs in Nederland al, dus hier moet het zeker lukken. Mijn toekomstige 2011 oogst zit al in de grond. Dus het is eigenlijk te gek voor woorden dat ook deze bol knoflook uit China komt! Je zou toch denken dat als er van de import-lijst geschrapt moet worden, dit soort produkten als eerste doorgestreept zouden worden.
In november 2010 bracht de Chinese president Hu Jintao een staatsbezoek aan Portugal. Tijdens dat bezoek heeft hij Portugal steun beloofd bij het oplossen van de financiële problemen. Er werden akkoorden ondertekend die moeten helpen bij het verdubbelen van de onderlinge handel de komende 5 jaar. Dat zal mij benieuwen... Ik denk dat we over 5 jaar kunnen concluderen dat Portugal lekker veel uit China geïmporteerd heeft, maar dat er weinig naar China uitgevoerd is.
Knoflook importeren... pfft... ze lijken wel gek hier!