Portugese jaarwisseling

In Nederland is het nog steeds normaal dat particulieren met de jaarwisseling voor een vermogen aan vuurwerk de lucht inknallen. De overlast die het veroorzaakt is enorm: bange kinderen, ouderen en dieren; je zal maar een rieten dak hebben; thuisknutselaars die gewond raken of erger; dagen vantevoren al beginnen met afsteken; steeds meer illegaal vuurwerk. Op nieuwjaarsdag mogen gemeentes opdraaien voor het schoonmaakwerk, want dat doe je dus als afsteker echt niet zelf. Het heeft dus eigenlijk alleen maar nadelen.

Hier in Portugal is het heel anders. Particulieren mogen geen vuurwerk afsteken, je kunt het dus ook nergens krijgen. Ok, het zal vast wel hier en daar illegaal te krijgen zijn, maar dat is vast op zo'n kleine schaal, want je merkt er niks van. 

Diverse gemeentes organiseren een feestavond, met om middernacht een mooie vuurwerkshow. Zoals bijvoorbeeld in São Martinho do Porto, hier vlakbij. De boulevard is afgesloten voor verkeer, er is een podium waar de hele avond en nacht verschillende bands optreden, een stuk verderop draaien DJ's. Alle restaurants zijn open en hebben een speciaal feestmenu. Bezoekers komen overal vandaan, en als je op een beetje redelijke afstand wil parkeren moet je niet al te laat komen. Iedereen is in een feeststemming, en tegen middernacht gaat iedereen op het strand zitten, flessen champagne en glazen in de aanslag.
Om klokslag middernacht begint het vuurwerk, iedereen juicht, en de kurken vliegen je om de oren. De vuurwerkshow duurt ongeveer een kwartier, en daarna gaat iedereen verder met feesten. Het feest gaat tot 's-morgens vroeg door. Iedereen weet dat, en dus niemand gaat bij de politie gaan klagen over geluidsoverlast. Wil je slapen? Dan zorg je dat je deze nacht ergens anders slaapt. Simpel.

Dit is wat mij betreft de ideale situatie. Voor mij geen jaarwisselingen in Nederland meer!