Bezoek Nederland



Vorige week waren we 4 dagen in Nederland, voor een kort bezoek aan familie en wat vrienden.
Ondanks dat we pas 2 jaar uit Nederland weg zijn, vielen ons tijdens het rondrijden een aantal dingen op. Toen we een jaar geleden in Nederland waren zagen we die nog niet, maar blijkbaar zijn we nu lang genoeg weg om het te kunnen zien.

Het eerste waren de “opgeheven vingertjes”, bijvoorbeeld langs de weg. Rij je te snel, dan flitst ogenblikkelijk een bord aan met de tekst U Rijdt Te Snel. Superirritant! Ja, we rijden te snel, maar dat maken we toch zeker zelf wel uit?
Ik denk dat als ze zo’n bord in Portugal zouden neerzetten het ding dezelfde dag nog tot schroot vermalen zou zijn.

Wat ook opvalt is hoe keurig alles is. Niet alleen tuinen, maar ook openbaar groen. Er ligt geen blaadje dwars, er staat geen sprietje verkeerd.
Ik herinnerde me ineens dat ik een aantal jaar geleden heb gelezen van iemand die een brief van de andere bewoners van zijn/haar straat met de klacht dat zijn/haar tuin veel te slordig was en niet aansloot bij de andere tuinen. Daar gaan je tanden toch van knarsen?
Dat is hier in Portugal wel anders. Alles wordt net zo lang gebruikt tot het echt niet meer kan, en dan laat je het gewoon op je erf liggen. Het verteert vanzelf, en zo niet dan toch. ;-)
Er zijn zeker huizen die keurig in de verf zitten, met een nette tuin vol met mooie bloemen, maar dat zijn vrijwel altijd huizen van buitenlanders. Geen Portugees met een tuin die erover peinst om bloemen in de tuin te zetten, echt niet, daar staat groente.

Grappig om dit nu ineens te zien, we hebben het meteen maar als Typisch Nederlands benoemd. Ben benieuwd wat er tijdens ons volgende bezoek allemaal opvalt!