Autobelasting



Omdat onze oude auto mankementen begon te vertonen, hebben we hem in september ingeruild.

We hadden hem zo’n 1,5 jaar daarvoor geïmporteerd, en dan treden er een aantal belangrijke regels in werking. Zoals dat je de auto binnen een jaar na invoering niet mag verkopen. Dat jaar was voorbij, dus dat kon geen belemmering meer zijn.
De daaropvolgende regel zegt dat je de auto in de 4 jaar daarna alleen kan verkopen als je de Imposto Sobre Veículos betaalt, zeg maar de Portugese BPM. Geen punt dachten wij, stuur de factuur maar en dan betalen we die. Helaas bleek dat een te Hollandse benadering van het probleem te zijn.

Want ongeveer een maand nadat we de auto hadden ingeruild, werden we gebeld door de dealer dat de nieuwe eigenaar onze oude auto niet op zijn naam kon laten zetten omdat wij de ISV nog niet hadden betaald. Dat blijk je dus eerst te moeten doen voordat je de auto verkoopt. Zelfs de dealer wist dit niet!

Omdat wij de weg in burocratisch Portugal nog steeds niet zo goed kennen (en dat willen we graag zo houden) hebben we diezelfde dag nog Célia ingeschakeld, de dame die ons heeft geholpen met het importeren van de auto. Zij weet precies wat er moet gebeuren in zo’n situatie, en zij is voortvarend aan de slag gegaan.
Nou is het in Portugal niet gebruikelijk dat dingen snel geregeld kunnen worden, maar 8 werkdagen later liet ze ons weten de belasting was betaald en de papierwinkel was geregeld, en dat de nieuwe eigenaar daarmee de auto op zijn naam kon gaan zetten.

Prettig dat ook dit weer is opgelost!