Tol perikelen

Op een aantal snelwegen in Portugal moet je tol betalen. Dat is geen enkel probleem, je trekt aan het begin een kaartje en aan het eind betaal je. Een andere mogelijkheid is een Via Verde kastje, dit plak je aan je voorruit en dan kun je door het speciale poortje rijden. Je hoeft dan niet te stoppen, en het tolgeld wordt van je rekening afgeschreven. Omdat wij heel weinig op tolwegen rijden hebben we dat nooit nodig gevonden.
Sinds kort zijn er ook elektronische tolwegen in Portugal, klinkt goed maar het is allesbehalve handig. Je moet dan vooraf tegoed kopen, achteraf naar het postkantoor om je rit te betalen, of betalen via je Via Verde transponder. En dat is dan alleen voor Portugese voertuigen.
Voor onze gasten die naar Portugal vliegen en een auto huren is het niet al te ingewikkeld, zij krijgen van het verhuurbedrijf een afrekening. Maar gasten die met hun eigen auto naar Portugal rijden staan direct bij de grensovergang voor een uitdaging. Echt een onbegrijpelijk systeem!
Direct nadat wij volkomen onverwachts op een elektronische tolweg reden (en dus op het postkantoor in de rij moesten gaan staan om achteraf te betalen) hebben we een Via Verde abonnement genomen. We kunnen nu overal rijden zonder gezeur achteraf!