Fátima

Gisteren hebben we een dagje de toerist uitgehangen. We zijn naar Fátima gegaan, één van de belangrijkste pelgrimsoorden ter wereld. Nou zijn wij allesbehalve religieus, maar je moet toch alles gezien hebben, als onze gasten vragen hebben moet je die natuurlijk wel kunnen beantwoorden.
Het schijnt dat in 1917, de eerste keer op 13 mei, 5 maanden lang, steeds op de 13e, en steeds op dezelfde plek, 3 herderskinderen de verschijning van de heilige maagd zagen. In 1919 werd op die plek een kapelletje gebouwd, maar in 1930 is men begonnen met de bouw van een gigantisch complex. Het plein is zó groot, je weet niet wat je ziet, en het is groter dan het plein bij de Sint Pieter in Rome. Gedurende het hele jaar kom je hier in de regio wandelaars langs de weg tegen, die allemaal op bedevaart zijn naar Fátima. Eenmaal aangekomen op het plein legt een groot deel van de pelgrims het laatste stuk ook nog 's op de knieën af. Tja...

Na een stevige lunch zijn we naar iets luchtigers gegaan, de Pedreira do Galinha. In 1994 werden in een steengroeve pootafdrukken gevonden van wat na uitvoerig onderzoek dinosaurussen bleken te zijn, de sauropodomorfen. Er ligt een heel spoor van afdrukken, bijna 150 meter lang. Niet alleen het grootste maar ook gaafste spoor ter wereld. Er ligt een pad langs het spoor, waardoor je heel dicht bij de pootafdrukken kunt komen.