Paarden houden

In Nederland, een land met heel veel bevolking en weinig ruimte, woont een behoorlijk groot aantal paarden. Het paard is een grazer, en staat bij voorkeur dag en nacht in een wei. De trieste waarheid is dat een groot deel van de Nederlandse paarden 23 uur per dag in een stal van 3 bij 3 meter staat. Eén uur per dag mogen ze er uit, om op al dan niet paardvriendelijke wijze hun rondjes in de bak te rijden.
Portugal is een land dat veel groter is dan Nederland, en er wonen ook nog 's veel minder mensen. Er is veel meer ruimte, en dat is heel lekker. Ook in Portugal worden veel paarden gehouden, en dan voornamelijk van het Portugese Lusitano ras. Je zou denken dat deze paarden veel meer ruimte tot hun beschikking hebben. Helaas is dat niet altijd het geval.
Onze buren hebben bijvoorbeeld 4 paarden: een Arabische hengst, twee Lusitano merries, en een merrieveulen. Moeder en dochter staan altijd samen in de wei. Daar stond eerst ook de andere merrie bij, maar die heeft nogal last van voernijd dus die staat tegenwoordig veel op stal. En als ik zeg veel op stal, dan bedoel ik dat ze er maar een paar keer week uit mag. Maar dat is altijd nog beter dan het leven dat de hengst heeft, want die staat echt altijd op stal. De laatste keer dat hij er uit mocht was zeker een maand geleden, om merrie te dekken (dat zijn hier nog gewoon natuurlijke dekkingen, heeft-ie tenminste nog iets leuks in zijn leven). Ik vind dat zó ontzettend droevig!
Maar ja, de keren dat we de buren spraken zijn op 1 hand te tellen. Dus om nou aan te bellen en te beginnen over de manier waarop zij hun paarden houden... lijkt me echt een heel slecht plan...